Image is not available
Asociația Profesorilor de Istorie din Neamț
Arrow
Arrow
Slider
Friday, 26 May 2017 14:02

„Fețele necunoscute ale lui Cezar Petrescu”, la Muzeul de Artă din Roman

Rate this item
(0 votes)

 

Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, marcată pe 18 mai, Muzeul de Artă din Roman, găzduiește expoziția itinerantă „Fețele necunoscute Ale Lui Cezar Petrescu”. Expoziția, deschisă în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași, va putea fi vizitată până pe data de 20 iunie 2017. De asemenea, expoziția poate fi vizitată sâmbătă, 20 mai, între orele 14.00 și 24.00, cu ocazia evenimentului „Noaptea muzeelor”.

„Putem vorbi de o «întoarcere acasă» a lui Cezar Petrescu, de data aceasta în calitate de grafician, cunoscând legăturile sale cu orașul Roman: între 1901 – 1903 urmează liceul aici, iar tatăl său, Dimitrie D. Petrescu, doctor în științe agricole, a fost profesor la Școala de Viticultură – Liceul Ion Ionescu de la Brad. Mulțumim curatorului expoziției, Andreea Tacu, pentru colaborare și datele despre expoziție”, a afirmat muzeograf Mihaela Ciobanu, din cadrul Muzeului de Artă din Roman.

„Muzeul Național al Literaturii Române Iași marchează împlinirea a 125 de ani de la nașterea scriitorului Cezar Petrescu (1892-1961) prin itinerarea expoziției «Fețele necunoscute ale lui Cezar Petrescu» la Muzeul de Artă din Roman. Personalitatea scriitorului, binecunoscută prin scrierile sale, este completată de cele peste 60 de lucrări de grafică care valorifică o latură mai puțin cunoscută a scriitorului, și anume, cea de grafician. Lucrările fac parte din fondul Cezar Petrescu din cadrul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, fond constituit în urma donației realizate de către sora scriitorului, Smaranda Chehată, și care mai include, printre altele, fotografii corespondență, manuscrise, documente, obiecte personale, precum și numeroase ediții ale operei scriitorului.

Într-una din epistolele către Georgetta Ciocâlteu, Cezar Petrescu declara «în loc să lucrez cu sporul cuvenit în acest timp, mă surprind desenând pe marginea hârtiei».

Printre lucrările incluse în expoziție se numără peisaje realizate de Cezar Petrescu în urma călătoriilor făcute în Italia și Franța, portrete feminine, masculine şi de grup. Printre portretele de grup se remarcă numărul mare de lucrări din profil, acestea părând a fi preferatele autorului. Marea majoritate a lucrărilor sunt realizate în tuș și creion negru, rareori roșu sau albastru. Cele mai multe dintre lucrări nu sunt semnate și nici datate, excepție făcând câteva portrete printre care «Bulgăraș» – 1913 și «Vagabond pe drum» – 1916. De asemenea, se remarcă lucrarea «Soldat scriind», semnată în partea dreaptă jos și realizată după tabloul cu același nume al pictorului francez Jean-Louis Forain. Un indiciu important în privința perioadei în care au fost realizate majoritatea lucrărilor îl constituie faptul că unele portrete sau grupuri de portrete sunt realizate pe foi cu antetul ziarelor «România» și «Gândirea», ceea ce ne duce cu gândul la perioadele în care autorul era la conducerea acestor publicații.

Opera lui Cezar Petrescu cuprinde peste 70 de volume – romane, nuvele, piese de teatru, proză fantastică și literatură pentru copii, studii, note de călătorie și memorialistică.

Printre cele mai cunoscute titluri ale sale amintim: Întunecare (1927-1928), Calea Victoriei (1930), Baletul mecanic (1931), Apostol (1933), Oraș patriarhal (1933), Aurul negru (1934), Duminica orbului (1934), Romanul lui Eminescu (1935-1936), Noi vrem pământ! (1938), Carlton (1944), Vladim sau Drumul pierdut (1962). Cezar Petrescu a scris și literatură pentru copii: Pif, Paf, Puf (1930), Fram, ursul polar (1932), Cocârț și bomba atomică (1945), Omul de zăpadă (1945), Neghiniță (1949).

Expoziția a mai fost itinerată în străinătate în Franța (Paris, Lyon, Frontignon) cu sprijinul Institutului Cultural Român, a Consulatului General al României la Lyon și Asociației «Patrimoniu pentru comunitate», precum și la nivel național, la Brăila, Cluj și București”, afirmă curatorul expoziției, Andreea Tacu.

Read 1418 times Last modified on Friday, 26 May 2017 14:06

Free Joomla! template by L.THEME