Image is not available
Asociația Profesorilor de Istorie din Neamț
Arrow
Arrow
Slider
Wednesday, 24 May 2017 17:01

ISTORIA ROMÂNILOR ŞI CRIZA IDENTITĂŢII NAŢIONALE. MEMORANDUM-UL DE LA NEAMŢ

Rate this item
(1 Vote)

 

În perioada 10 – 12 septembrie, sub auspiciile fortificației medievale Cetatea Neamț, se va desfășura Conferința Internațională Istoria Românilor și criza identității naționale. Memorandum-ul de la Neamț.

Organizat de Asociația Profesorilor de Istorie Neamţ, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, Asociaţia Profesorilor de Istorie din România, Complexul Muzeal Neamţ şi Asociaţia Învăţătorilor Neamţ, evenimentul are ca scop sensibilizarea factorilor de decizie cu privire la educația tinerilor prin și pentru istorie și identitate națională. „În condițiile unei crize de identitate care are drept consecință negativă lipsa de implicare a tinerilor în viața societății, a absenței responsabilizării sociale și a pericolului deznaționalizării, cauzat de defăimarea statului roman, dorim ca acest seminar să reprezinte un îndemn la responsabilizarea factorilor de decizie la nivel local și national”, spun organizatorii.

Printre participanți se numără Doru Dumitrescu – inspector şcolar general pentru disciplina istorie din cadrul Ministerului Educaţiei, academicieni, decani ai facultăţilor de istorie din România şi Republica Moldova, membrii fondatori ai Asociaţiei Profesorilor de Istorie din România, reprezentanţi ai Asociaţiei Profesorilor de Istorie din Europa, inspectori şcolari de istorie din întreaga ţară, profesori de istorie din județul Neamţ.

„Considerăm că iniţiativa acestui proiect poate contribui la rezolvarea parţială a unor probleme prin implicare directă, analiza sistematică a stării de fapt, propunerea unor soluţii concrete şi coerent formulate, într-un cadru profesional comun tuturor nivelelor educaţionale”, spune coordonatorul proiectului, prof. Elena Preda (inspector școlar disciplina Istorie).

În urma conferinței internaționale, va fi redactat Memorandum-ul de la Neamț. Documentul va cuprinde propuneri argumentate menite să genereze soluții la criza de identitate natională. Cu speranța că vor fi luate măsuri pentru a așeza istoria românilor în locul cuvenit printre materiile școlare, organizatorii conferinței vor transmite Memorandum-ul de la Neamț către președintele țării, către prim ministru și către Parlamentul României.

Proiectul „Istoria românilor şi criza identităţii naţionale. Memorandumul de la Neamţ“ este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Neamț.

Read 1029 times Last modified on Friday, 26 May 2017 15:38

Free Joomla! template by L.THEME