Image is not available
Asociația Profesorilor de Istorie din Neamț
Arrow
Arrow
Slider
Wednesday, 24 May 2017 18:39

Simpozionul-Concurs Interjudețean „Miron Costin, file de cronică“, ediția a IV-a

Rate this item
(0 votes)

 

Școala Gimnazială Trifești, Structură Școala Gimnazială Miron Costin organizează în data de 26 mai 2017 Simpozionul-Concurs Interjudețean „Miron Costin, file de cronică“, ediția a IV-a.

Activitățile se adresează elevilor, profesorilor, cercetătorilor și se vor desfășura pe două secțiuni: „Referatele, eseurile cadrelor didactice“ – cu participare directă sau indirectă – să se încadreze în tema „Miron Costin, file de cronică“ sau „Evenimente istorice care au marcat istoria comunității locale“. Participanții direcți își vor prezenta lucrările în cadrul simpozionului desfășurat la Școala Gimnazială „Miron Costin“ în data de 26 mai 2017; pentru elevii din clasele III-XII – „Referate, desene, colaje“, îndrumați de un cadru didactic, cu tema „Comemorări și aniversări“ în anul 2017: 140 de ani de la începutul Războiului de Independență, 160 de ani de la lucrările divanurilor ad-hoc, 100 de ani de la Primul Război Mondial.

Acest proiect a luat naștere ca o necesitate de a cultiva elevilor mândria apartenenței spirituale la poporul român prin valorificarea istoriei locale și naționale. Prin urmare, cercetarea personalităților locale conduce elevii pe drumul descoperirii istoriei locurilor natale într-o altă lumină, deosebită de prezentarea didactică de la catedră. Pe de altă parte, se vor realiza și schimburi de experiență între școli și alte instituții de cultură prin promovarea bunelor practici în educație sau între profesorii școlii și cadrele didactice sau oamenii de cultură participanți sau implicați în proiect.Sunt implicate următoarele instituții: Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Complexul Muzeal Județean Neamț, Muzeul de Istorie Roman, Consiliul Local Trifești, Parohia Trifești, Parohia Miron Costin, Parohia Brănișteni, Școala Gimnazială Trifești, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu“ și Asociația „Mitropolit Visarion Puiu“.

Activitatea a fost inițiată de profesorul de istorie Petrea Pavel și coordonată tot de acesta și directorul Carmen Lupu. Deschiderea simpozionului va avea loc la Școala Miron Costin din comuna Trifești, ulterior, invitații împreună cu un sobor de preoți se vor deplasa la mormântul cronicarului, unde se va oficia o slujbă de pomenire.

Printre invitați se numără prof. Violeta Lăcătușu, conf.univ.dr. Dumitru Boghian, titularul Catedrei de istorie veche de la Universitatea „Ștefan cel Mare“ din Suceava, profesor doctor Sergiu Enea, de la Liceul Teoretic „Ion Neculce“ din Târgu Frumos, pr. Florin Țuscanu, expert patrimoniu Mihaela Băbușanu de la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu“ Bacău, autorități locale, foști și actuali profesori ai școlilor din comună, elevi.

Susținătoarea evenimentului este Primăria Trifești. (Mihaela BĂBUȘANU)

Read 874 times Last modified on Friday, 26 May 2017 15:36

Free Joomla! template by L.THEME